Gęś śliwkowo-selerowa
Składniki
pół gęsi
2 łyżki miodu
duży seler
pół szklanki powideł śliwkowych
pół szklanki bulionu
sok z połowy cytryny
pół szklanki śmietany
tłuszcz do smażenia
pieprz i sól
Opis i przyrządzanie
Gęś oczyścić, umyć, osuszyć i podzielić na porcje.
Następnie natrzeć solą, pieprzem, sokiem z cytryny i miodem, odstawić na co najmniej pół godziny.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć porcje gęsi i położyć do brytfanny.
Powidła śliwkowe rozprowadzić w gorącym bulionie, wlać do mięsa.
Seler obrać, zetrzeć na tarce i obłożyć nim gęś.
Brytfannę nakryć, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec, podlewając od czasu do czasu sosem z pieczenia i ewentualnie wodą.
Pod koniec pieczenia wlać do sosu śmietanę i wymieszać. Podawać z kluskami.