Gęsie udka z jabłkami i sosem śliwkowym
Składniki

4 udka gęsie

20 dag cebuli

400 ml rosołu drobiowego (z kostki)

łyżeczka majeranku

2 duże jabłka

1-2 łyżki mąki, sól, pieprz

12 suszonych śliwek (bez pestek)

2-3 łyżki calvadosu (niekoniecznie)

2 łyżki tłuszczu do smażenia
Opis i przyrządzanie
Gęsie udka umyć, osolić, posypać pieprzem i podsmażyć ze wszystkich stron.
Cebulę pokroić w ćwiartki, a następnie w piórka i zeszklić na tłuszczu pozostałym ze smażenia drobiu.
Dodać rosół i majeranek. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę.
Jabłka obrać, podzielić na pół, usunąć gniazda nasienne, a w pozostałe po nich miejsca włożyć po 2 śliwki (zostanie jeszcze 8 śliwek).
Jabłka ułożyć obok gęsi i dusić przez 30 minut.
Osiem śliwek zalać niewielką ilością wody i gotować przez 5 minut na silnym ogniu.
Dodać mąkę, przyprawić solą, pieprzem i calvadosem.
Sosem polać udka.