Gęsinę powinniśmy jeść nie tylko dla czystej przyjemności, ale i ze
względów zdrowotnych. Mięso to jest wyjątkowo zdrowe, bo zawiera jedynie
3,5-5% tłuszczu, w cielęcinie to 8% – 10% a wieprzowina
zawiera blisko 30% tłuszczu.
Gęsina posiada też dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych‚
które pomagają obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu.
Mięso gęsi to: 17,5–21% białka, 3–5% tłuszczu oraz od 51 do 84 mg/100 g tkanki – cholesterolu całkowitego. Jest go więc
znacznie mniej niż w mięsie wieprzowym lub wołowym. Tłuszcz gęsi w
głównej mierze składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, posiada
niską temperaturę topnienia, co czyni go łatwo strawnym.
Gęsina jest wyjątkowo bogata w białko i składniki mineralne, m.in. w żelazo, potas, fosfor, magnez oraz w witaminę B6.