Program jakości produktu "5PL"
Chcąc zapewnić naszym Klientom poczucie jak największej pewności oraz
świadomości pochodzenia produktu wdrożyliśmy w sezonie 2012 program
"5PL" świadomości
pochodzenia
1PL Jaja Gęsie pozyskiwane od Polskich Producentów Niosek Gęsi.
2PL Pisklęta Gęsie Wyprodukowane w Polskiej Wylęgarni
3PL Gęsi chowane na Fermach w Polsce
4PL Zboża zakupione w Polsce
5PL Polski Zakład Produkcyjny
O nasze gęsi dbamy na każdym etapie produkcji, by w pełni kontrolować
poszczególne procesy.
W tym celu założyliśmy własne stada niosek, których jaja trafiają do
naszego zakładu wylęgowego, a pisklęta z kolei na własne jedne z
nowocześniejszych ferm w Polsce.
Dokładamy wszelkich starań by nasze gęsi chowane były w zgodzie z naturą
i starą polską tradycją. Zapewniamy im dużo wolnej przestrzeni i terenów
zielonych. Na trzy tygodnie przed ubojem gęsi karmione są owsem co ma
wpływ na jakość i smak mięsa.
Dzięki naszym staraniom i wieloletniemu doświadczeniu otrzymujemy
produkt najwyższej jakości, a mięso jest zdrowe, smaczne i wciąż
najbardziej ekologiczne na tle innych metod hodowli drobiu.
Produkt finalny to Biała Gęś Królewska Weisse Konigsgans (jak opisują
kroniki smakoszem mięsa gęsiego był sam
Król Jan III Sobieski)
BIAŁA GĘŚ POLSKA (na trzy tygodnie przed ubojem karmiona owsem).
To produkt najwyższej jakości, chluba
polskiego drobiarstwa. Jej mięso jest zdrowe, pełne witamin i nietłuste.
Gęsinę powinniśmy jeść nie tylko dla czystej przyjemności, ale i ze
względów zdrowotnych. Mięso to jest wyjątkowo zdrowe, bo zawiera jedynie
3,5-5% tłuszczu, w cielęcinie to 8% – 10% a wieprzowina
zawiera blisko 30% tłuszczu.
Gęsina zawiera też dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych‚
które pomagają obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu
Mięso gęsi zawiera 17,5–21% białka, 3–5% tłuszczu oraz od 51 do 84 mg/100 g tkanki – cholesterolu całkowitego. Jest go więc
znacznie mniej niż w mięsie wieprzowym lub wołowym. Tłuszcz gęsi w
głównej mierze składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, posiada
niską temperaturę topnienia, co czyni go łatwo strawnym.
Gęsina jest wyjątkowo bogata w białko i składniki mineralne, m.in. w żelazo, potas, fosfor, magnez oraz w witaminę B6.