Gęś po malajsku
Składniki
![](img/dot.png)
pół gęsi
![](img/dot.png)
cebula
![](img/dot.png)
sok z połowy cytryny
![](img/dot.png)
łyżka wiórków kokosowych
![](img/dot.png)
pół szklanki śmietany
![](img/dot.png)
4 banany
![](img/dot.png)
po pół łyżeczki do kawy zmielonego cynamonu, imbiru, goździków i kardamonu
![](img/dot.png)
łyżeczka curry
![](img/dot.png)
olej, pieprz, sól
Opis i przyrządzanie
Gęś oczyścić, umyć i osuszyć, podzielić na małe porcje.
Natrzeć sokiem z cytryny, solą, zmielonym cynaminem, goździkami, imbirem i kardamonem.
Odstawić na pół godziny.
Olej rozgrać na patelni, obsmażyć porcje gęsi, dodać odrobinę wody i dusić na małym ogniu.
Cebulę posiekać, podsmażyć i przełożyć do gęsi.
Zalać wszystko śmietaną wymieszaną z curry i wiórkami kokosowymi.
Miękkie mięso przełożyć na żaroodporny półmisek, obłożyć plasterkami bananów, zalać sosem z duszenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Zapiekać około 15 minut. Podawać z ryżem.