Gęś po malajsku
Składniki

pół gęsi

cebula

sok z połowy cytryny

łyżka wiórków kokosowych

pół szklanki śmietany

4 banany

po pół łyżeczki do kawy zmielonego cynamonu, imbiru, goździków i kardamonu

łyżeczka curry

olej, pieprz, sól
Opis i przyrządzanie
Gęś oczyścić, umyć i osuszyć, podzielić na małe porcje.
Natrzeć sokiem z cytryny, solą, zmielonym cynaminem, goździkami, imbirem i kardamonem.
Odstawić na pół godziny.
Olej rozgrać na patelni, obsmażyć porcje gęsi, dodać odrobinę wody i dusić na małym ogniu.
Cebulę posiekać, podsmażyć i przełożyć do gęsi.
Zalać wszystko śmietaną wymieszaną z curry i wiórkami kokosowymi.
Miękkie mięso przełożyć na żaroodporny półmisek, obłożyć plasterkami bananów, zalać sosem z duszenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Zapiekać około 15 minut. Podawać z ryżem.